Szkolenie: Zarządzanie konfekcjonowaniem towarów
Po ukończeniu uczestnik otrzyma Branżowy Certyfikat Umiejętności Zawodowych
Liczba godzin: 15
Grupa docelowa: osoby młode
Cel szkolenia:
Celem szkolenia jest poznanie zasad konfekcjonowania. Konfekcjonowanie – to usługi porcjowania, pakowaniu różnego rodzaju produktów w zestawy do wysyłki bądź sprzedaży detalicznej. Usługi konfekcjonowania produktów pozwalają na: sortowanie, zestawianie, łączenie, pakowanie i oznaczanie towarów zgodnie z wymogami klienta. Konfekcjonowanie – to pojęcie ogólne, łączące co-manufacturing i co-packing:
– Co-manufacturing polega na kompletowaniu gotowych produktów z różnych komponentów, montażu poszczególnych części składowych, przesyłanych od różnych producentów, zgodnie z instrukcją klienta. Finalny produkt jest następnie pakowany i wysyłany do końcowego odbiorcy.
– Co-packing – usługa polegająca na kompleksowym pakowaniu wyrobów gotowych, przygotowywaniu dedykowanych zestawów promocyjnych, pakietów i standów oraz etykietowaniu zgodnie z zamówieniem klienta, a następnie ich transport do miejsca docelowego. Często jest ona wykorzystywana przy tworzeniu kompletów promocyjnych, tematycznych, gdzie oprócz doboru właściwych produktów należy dostosować opakowanie. Co-packing to pojęcie o bardzo szerokim znaczeniu, kryjące w sobie szereg procesów związany z pakowaniem towarów, z ich przepakowywaniem i konfekcjonowanie. Nomenklatura stosowana często wymiennie. Zarządzanie gospodarką opakowaniową ściśle związane jest z systemami ekologicznymi jak również elementami cyfryzacji w oznakowaniu.
Program szkolenia:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy w magazynie
- Wprowadzenie do logistyki i procesów magazynowych
- Podstawy konfekcjonowania towarów
- Rodzaje i właściwości materiałów opakowaniowych
- Przygotowanie towarów do transportu i dokumentacja magazynowa
- Podsumowanie i ewaluacja
W szkoleniu zostaną uwzględnione umiejętności cyfrowe oraz tzw. zielone umiejętności („digital skills oraz „green skills”).